НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

С ЛЮБОВТА ЧОВЕК ЗАПОЧВА ВЪЗХОДЯЩИЯ СИ ПЪТ

Учителя - обзорна книга
Алтернативен линк

С ЛЮБОВТА ЧОВЕК ЗАПОЧВА ВЪЗХОДЯЩИЯ СИ ПЪТ


Любещият се качва нагоре по една тясна пътека,

а който мрази, слиза надолу по един широк път.

У ч и т е л я


Човек досега е слизал. Това е пътят на инволюцията и постепенно при нея той е забравил Любовта. Учителя казва:

Първоначално, когато е слизал от Бога, човек е произнасял думата Любов много правилно. Обаче, когато се е отдалечавал от Бога Първичният или Космичният човек, както го наричат, тази дума по съдържание почнала полека- лека да се смалява незабелязано и когато човек слязъл до дъното на Битието, почти нищо не е останало от тази дума. Това слизане е било тъй незабелязано, тъй бавно, че и този велик Човек даже се самоизлъгал. И вие сега се намирате в положението на този Космичен човек по отношение на Любовта.

У човека има днес известни мисли, чувства и постъпки, които са низходящи, т.е. с тях той продължава своята инволюция, а други са възходящи, т.е. такива, с които започва своята еволюция или възход. Учителя казва:

Наблюдавайте дали вашите мисли, чувства и постъпки са низходящи или възходящи. Ученикът трябва да знае в кой път се движи – в пътя на величините, които се увеличават, или в пътя на величините, които се намаляват. Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата, Добродетелта са величини, които се увеличават. А величините, които са обратни на тези Добродетели, се намаляват. Работете с величини, които се увеличават, а не с такива, които се намаляват.

С Любовта човек започва своята еволюция.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ